ЗАЈЕДНО У ВАНРЕДЕНИМ СИТУАЦИЈАМА И ПРЕВЕНЦИЈИ
11.04.2012

Градска општина Палилула је у оквиру сарадње и активности подршке  установама од јавног значаја у Граду, донирала  комплет компјутерске опреме служби Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије у Нишу. Овим поводом председник општине проф.др Игор Новаковић са сарадницима посетио је ову Управу полиције и начелнику Жарку Дамњановићу, изразио захвалност за подршку активностима општине Палилула. 

„Ми смо у Општини одлучили да заједно са Управом за ванредне ситуације едукујемо становништво у овој области-истакао је у сусрету са новинарима председник проф.др Игор Новаковић. По оној Кинеској „несрећа никада не долази сама“ правило је да најсиромашнији у овим ситуацијама услед неквалитетне грађе објеката, лоше електричне инсталације, обично и највише страдају. У то смо се уверили зимус, када су елементарне непогоде у питању.  По речима председника Новаковића захваљујући разумевању Управе за ванредне ситуације општинска Управа је добила гориво и пакете са храном, ћебад за најугроженије становнике. По евиденцији Цензтра за социјални рад и општинске управе више од 5000 суграђана Палилуле једва саставља крај са крајем а непогоде су само погоршале дату ситуацију. Најбитнија је било, каже Новаковић да се у датој ситуацији прокрче путеви до најугроженијих и да се угроженима обезбеди право на егзистенцију – основно људско право. Помагали су нам и Војска Србије, Црвени крст, друштвено одговорна предузећа али помоћ Управе за ванредне ситуације је нама била најпотребнија.

По речима Жарка Дамњановића, начелника Управе за ванредне ситуације Града Ниша, сарадња са локалним управама, организацијама цивилног друштва је приоритет рада. Ево, када говоримо о пожарима на отвореном, број пожара је у односу на прошлу годину повећан за 50 одсто, међутим када је реч о пожарима на објектима за сада је незнатно повећање - нагласио је начелник Дамњановић. Протеклих месеци забележени су већи пожари на објектима Болнице у Топоници и у стамбеној згради у улици Старца Вујадина. Узрок оба пожара је неисправност електричних инсталација али често је то и људски фактор. Један од задатака Управе је едукација становника и извођење показних вежби на високим објектима, односно јавним објектима. Саког месеца имамо те планиране активности, нажалост слаб је одазив грађана односно Скупштина станара. Други вид су упутства о поступцима грађана за време или у току елементарних непогода рецимо када су критична питања поплаве, пожари. Следеђи вид је едукације деце у школским установама и вртићима. Управа за ванредне ситуације, по речима начелника Жарка Дамњановића чини све да у границама финансијских могућности, у оквиру буџета набави потребну опрему, да ли су у питању лична заштитна средства или ватограсна возила. Стање увек може бити боље, међутим ова средства којима располажемо максимално користимо. Трудимо се да то буде исправно. Има проблема у резервним деловима. Једноставно проблем је у финансијама. У овој Управи указују да је недовољан број и ватрогасаца. У земљама ЕУ по нормативу, на 1000 становника долази 1 ватрогасац што код нас није случај. То је опет проблем буџета јер тренутно не постоји могућност отварања нових радних места.

Зато ниво сарадње између Градске општине Палилула и Управе за ванредне ситуације је онај који смо прижељкивали, који охрабрује и веома смо задовољни исказаној пажњи.